• Novinky

            • Svetový deň pozdravov

            • V utorok 21.11.2023 bol svetový deň pozdravov pričom aj naša škola si dala záväzok, že deťom i dospelým pripomenie dôležitosť a potrebu zdraviť sa. Dievčatá z druhého ročníka gymnázia  si dali námahu vytvoriť baner s rôznymi svetovými pozdravmi, za čo  im patrí vďaka a ocenenie ich kreativity.

              Ráno 22.11.2023 žiačky gymnázia vítali návštevníkov školy, našich žiakov pri vstupe do budovy školy - pohľadom, úsmevom, pozdravom, či inou pozornosťou.

              Skúsenosť im dala za pravdu, že zdraviť sa aj napriek tomu, že to má byť samozrejmosťou, vôbec nie je ľahké. Niektorí žiaci sa len nechápavo prizerali, že  čo to tie naše milé žiačky robia, a ani v tom prekvapení neodzdravili.

              Napriek tomu, že počas aktivity sme si všimli, že niekomu zdraviť sa nie je prirodzenou súčasťou, myslíme si, že  zmeny treba robiť od seba a preto, apelujeme na všetkých, aby sme sa spolu zamysleli nad tým, ako môžeme urobiť niekomu krajší deň – usmiať sa,  povzbudiť,  popriať pekné ráno, večer ......  

            • Pripomíname si Deň študentstva

            • 17. novembra si celý svet pripomína Medzinárodný deň študentstva. Málokto však vie o pôvodnom význame tohto sviatku. Pozrime sa teda trochu do histórie:   Všetko sa to začalo v Prahe 28. októbra 1939...

                   Tu sa v tento deň výročia vzniku Československa konala veľká demonštrácia proti nacistickej okupácii. Nacisti strieľali do davu a zasiahli študenta  4. ročníka medicíny na Karlovej univerzite Jana Opletala a robotníka Václava Sedláčka. Študent dostal zásah do brucha, robotník do hrude. Obaja neskôr zraneniam podľahli. Pohreb vysokoškoláka (15. 11.) sa spontánne premenil na masovú manifestáciu proti nacizmu.

                   Reakcia okupantov na seba nedala dlho čakať. V noci zo 16. na 17. novembra vtrhlo gestapo spolu s nemeckou políciou a jednotkami SS na vysokoškolské internáty v Prahe a v Brne a viac ako 1200 študentov odvlieklo do koncentračného tábora v Saschenhausen. 17. novembra začal platiť Hitlerov príkaz zatvoriť všetky české vysoké školy na 3 roky (de facto do konca vojny).     Dva roky po týchto udalostiach bol vo Veľkej Británii za účasti zástupcov študentov 17. november vyhlásený za Medzinárodný deň študentstva. Zástupcovia študentov sa na svojom prvom povojnovom zjazde zišli 17. novembra 1945 v Prahe. O rok neskôr sa tu konal 1. svetový kongres študentstva a bol tu založený Medzinárodný študentský zväz.

                   O 50 rokov neskôr sa 16. 11. 1989 v Bratislave vo večerných hodinách konala demonštrácia skupiny študentov za zmenu školského systému. Na druhý deň bola v Prahe veľká spomienková akcia na udalosti z roku 1939. Tá sa spontánne premenila na demonštráciu za zmenu nielen školského, ale aj dovtedy existujúceho politického systému. Študenti boli zo všetkých strán obkľúčení políciou a tá im dala príkaz, aby sa rozišli. Tento incident odštartoval tzv. Nežnú revolúciu spojenú s pádom totalitného režimu u nás.

              Dnes si 17. november zväčša pripomíname iba ako štátny sviatok Deň boja za slobodu ademokraciu a málokto vie o pôvodnom význame tohto sviatku. Jedno je isté, študenti  sa stali hybnou silou národa. No možno za hybnú silu národa považovať študentov aj dnes? Na to nech si odpovie už každý sám...

            • Divadelné predstavenie - SPLEŤ

            • Dňa 14.11.2023 sa žiaci našej Spojenej školy zúčastnili divadelného predstavenia SPLEŤ v sále kultúrneho domu Turčianske Teplice. Bolo to predstavenie určené starším žiakom, a tak pozornosť bola smerovaná na ôsmakov, deviatakov a našich gymnazistov.

              „Buď sama sebou, lebo ostatní sú už obsadení“ v tomto duchu sa odohrával príbeh Veroniky a mladých ľudí z generácie, ktorá v súčasnosti patrí medzi tie najosamelejšie generácie na svete. Dej odrážal príbeh, kde je  dievča pre svoj pôvod, výzor, názory a postoje vystavené kyberšikane a rasizmu.

              Predstavenie zanechalo hlboký dojem,  bolo plné emócii, najmä tých neprikrášlených – smutných, ale vďaka umeniu boli v ňom i prvky humoru a divadelnej ľahkosti. 

              Táto dokumentárna inscenácia bola v závere obohatená o diskusiu s jej tvorcami ako i odborníkmi – psychologičkou z IPčka. kde žiaci mali možnosť anonymne online formou položiť otázky na ktoré im bolo poskytnutá odpoveď.

              Veríme, že žiakom priniesla diskutovaná téma pohľad na život mladých ľudí, ich potreby, na inakosť a najmä nádej, že cesta pomoci existuje.

            • VANDROVAL ŠUHAJKO

            • Detský folklórny súbor Lúčik vás dňa 10. novembra 2023 o 18.00 hodine pozýva do sály kultúrneho domu v Turčianskych Tepliciach na program VANDROVAL ŠUHAJKO, ktorý je venovaný 30. výročiu založenia súboru.

            • Teplickí gymnazisti v Gruzínsku

            • Aj keď sa na začiatok školského roka teší len málokto, študenti tretieho ročníka Gymnázia Mikuláša Galandu v Turčianskych Tepliciach s napätím očakávali jeho príchod. Namiesto sedenia v školských laviciach si prvé októbrové dni spríjemnili spoznávaním Gruzínska.

              Gruzínsko patrí k najkrajším krajinám sveta. Najlepšie víno, syry a najkrajšie hory Kaukazu z neho robia dokonalý výletný cieľ. Hovorí sa, že je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť. O tom  sa presvedčili aj naši študenti pod vedením pani učiteľky Mgr. Márie Šuhajovej, ktorá tento krásny výlet zorganizovala. Pred samotnou cestou je nevyhnutné nájsť v sebe patričnú dávku odvahy a po každej stránke sa na túto vzrušujúcu, ale aj náročnú cestu pripraviť. Pani učiteľka sa k tejto uskutočnenej akcii postavila s veľkou mierou obetavosti a zanietenia. Vidieť, že byť učiteľom nie je pre ňu len povolaním, ale i poslaním, do ktorého vkladá celé svoje srdce. Jej starostlivosť, organizácia a vedenie počas celej cesty boli vynikajúce.

              Za to jej patrí veľká a úprimná vďaka. Veľmi si ceníme najmä to, že dala príležitosť našim deťom spoznávať a vidieť nové miesta, ktoré im otvorili oči pre nové kultúry, tradície a krásy tejto nádhernej krajiny. Domov si priniesli množstvo krásnych a nezabudnuteľných spomienok či jazykových zručností.

              Okrem nespočetného množstva pamätihodností, múzeí a významných miest to bola nezabudnuteľná a obohacujúca osobná skúsenosť pre každého jedného z nich. Za všetkých účastníkov tejto cesty a ich rodičov Vám, pani učiteľka Šuhajová, patrí zo srdca veľké Ďakujeme!

            • Voľné pracovné miesto: kuchárka v školskej jedálni Horné Rakovce

            • Kuchárka v školskej jedálni

              Spojená škola, Ul. Školská 447/2, 039 01 Turčianske Teplice informuje o voľnom pracovnom mieste v počte 2 na miesto nepedagogického zamestnanca.

              Voľné pracovné miesto: kuchárka v školskej jedálni Horné Rakovce

              Úväzok: 100%, pracovný pomer na dobu určitú  na jeden rok s možnosťou predĺženia na dobu neurčitú

              Dátum predpokladaného nástupu: 01.12.2023

              Požadované kvalifikačné predpoklady a predpoklady výkonu práce vo verejnom záujme:

              ·        stredné odborné vzdelanie  v odbore kuchár /výučný list/

              ·        minimálne zaučený kuchár s odbornou spôsobilosťou

              príjemné vystupovanie, pozitívny prístup k deťom, schopnosť pracovať v kolektíve

              ·        bezúhonnosť, zodpovednosť, spoľahlivosť, flexibilita, samostatnosť

              ·        zdravotná spôsobilosť /platný zdravotný preukaz/

              Osobnostné predpoklady a zručnosti:

              ·        znalosť práce s PC, bežná používateľská úroveň

              Náplň práce:

              ·        tvorba jedálneho lístka

              ·        príprava jedál a výdaj pre deti MŠ a ZŠ

              ·        preberanie tovaru, starostlivosť o správne uskladnenie tovaru

              ·        dodržiavanie technologických postupov, MSN  a receptúr pri príprave jedál

              ·        dodržiavanie predpisov HACCP a osobnej hygieny

              Platové podmienky:

              Plat bude určený v súlade so zákonom č. 553/2003 Z.z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v závislosti od platovej triedy a započítateľnej praxe.

              Zoznam požadovaných dokladov:

              ·        žiadosť o prijatie do zamestnania

              ·        profesijný životopis

              ·        kópie  dokladov o dosiahnutom vzdelaní /výučný list, maturitné vysvedčenie/

              ·        písomný súhlas so spracovaním osobných údajov podľa zákona č. 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov

              Žiadosti o prijatie do zamestnania spolu s požadovanými dokladmi je potrebné zaslať poštou do 15.11.2023 na adresu Spojená škola  Ul. Školská 447/2       039 01 Turčianske Teplice

              Kontaktovať  budeme iba vybraných uchádzačov, ktorí spĺňajú požadované podmienky.

               

              Kontakt: Jana Fánčiová, vedúca školskej jedálne  0908 815 322  mail: sjzshrtt@centrum.sk

            • BIELA PASTELKA

            • Verejná zbierka na podporu ľudí so zrakovým postihnutím prebehla v našej škole dňa 22.9.2023, ktorá bola organizovaná našimi dobrovoľníčkami, žiačkami gymnázia - 2.A triedy – Dorotkou Kušovou, Hannnah Abrmanovou a žiačkou 3. A triedy – Erikou Benickou. Zakúpením symbolickej pastelky a poskytnutím ľubovoľného príspevku do zbierkovej pokladničky sa nám jednoznačne (môžeme povedať) podarí pomôcť niekomu zmeniť život k lepšiemu. Spolu sme vyzbierali 200,35 €.
              Ďakujeme všetkým zúčastneným, prispievajúcim za to, že im nie je ľahostajný život nevidiacich a slabozrakých, za to, že sa vzájomne učíme robiť život krajším a lepším!

            • Finančná gramotnosť

            • Finančná gramotnosť v našom živote je veľmi dôležitá. Zástupkyne Slovenskej sporiteľne pani riaditeľka pobočky v Turčianskych Tepliciach A. Havlinová a pani J. Strýčková venovali svoj čas vysvetleniu všetkých dôležitých pojmov finančnej gramotnosti v interaktívnej debate so študentami. Zamerali sa na informácie významné zvlášť pre mladú generáciu. Podujatie sa uskutočnilo na pôde našej školy 20.6.2023. Bolo organizované pre 1. až 3. ročník gymnázia. Vzdelávanie pre vyššiu finančnú gramotnosť študentov bude pokračovať aj nasledujúcom školskom roku.

                                                                                                                                                                 RNDr. Edita Budiská

            • Medzinárodný deň najlepších priateľov

            • Dňa 8.6. bol medzinárodný deň najlepších priateľov. Je zrejmé, že priateľstvá nie súsamozrejmosťou, treba sa o ne starať a pestovať si ich. Spolu so žiakmi sme hľadali tipy akoobzvláštniť tento „na oko“ obyčajný deň pre svojho najlepšieho kamaráta. Zistili sme, žejednoduché veci môžu byť práve tie „orechové“ a môžu urobiť našim kamarátom „SKVELÝ DEŇ“.

            • Deň narcisov 2023

            • Na Slovensku je veľa vzácnych zbierok. Pre ľudí s rakovinou je však zbierka narcisov tá najvzácnejšia.

              20. APRÍLA SI MÔŽETE NARCIS PRIPNÚŤ OPÄŤ AJ V ULICIACH.

              Viac o tom, ako pomáha Liga proti rakovine onkologickým pacientom nájdete TU.

              Deň narcisov je 20. apríla. Liga proti rakovine v tomto čase už tradične organizuje verejnoprospešnú zbierku na pomoc pacientom s týmto ochorením, koná sa už 27.krát! 

              Ďalšia možnosť ako prispieť: 

              Zaslaním SMS na číslo 848 v hodnote 3 EUR. Ak Vám prázdna SMS nejde odoslať, vložte akýkoľvek znak.

              Prispejme spoločne na pomoc onkologickým pacientom.

            • Veľkonočné prianie

            • Vážení kolegovia, vzácni rodičia, milí študenti!

              Zo srdca Vám prajeme tie najkrajšie veľkonočné dni.

              Nech Veľká noc prinesie veľa radosti, šťastia, pokory a zdravia do Vášho žitia

              a nech atmosféra týchto dní sa prenesie i do zvyšku Vášho bytia.

               

                                                                                                                                                vedenie školy

              Začiatok vyučovania po prázdninách: 12.04.2023 (streda)

            • Ponožková výzva - 21.03.2023

            • Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky. Dátum 21. 3. je symbolický, keďže Downov syndróm je trizómia 21. chromozómu a ponožky sú symbolom, pretože chromozóm má podobný tvar.

              Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie, či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život.

              Ako sa môžeš zapojiť? Stačí, ak si 21. marca obuješ dve odlišné ponožky.Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.