• Novinky

            • Študentská kvapka krvi

            • Dňa 30.11.2023 sme sa my, žiaci IV.A triedy, zúčastnili Študentskej kvapky krvi v kultúrnom dome v Turčianskych Tepliciach. Z  Gymnázia Mikuláša Galandu v Turčianskych Tepliciach sme mali odchod o 8.hodine. Zodpovedná za nás bola Mgr. Eva Kapustová, ktorá sa odberu krvi zúčastnila tiež.

              Hneď pri vstupe nás čakal dotazník obsahujúci otázky o našom zdraví. Po jeho vyplnení bola chvíľa na občerstvenie, kde nás čakali obložené chlebíčky a voda na osvieženie. Po krátkom čase sme podstúpili test krvnej skupiny a pár ,,zapisovačiek” do systému. Po zistení našej krvnej skupiny sme dostali ešte pár otázok a lekár nám odmeral krvný tlak. Následne sme sa dozvedeli, či sme adekvátni darcovia. Bohužiaľ, jedna žiačka z našej skupiny krv darovať nemohla. Ostatní žiaci to zvládli a odchádzali s úsmevom na tvári.

              Samotný odber trval okolo 7-8 minút. Našim „začiatočníkom“ odobrali od 420 do 450 ml krvi.

              Po náročnom výkone sme dostali opäť niečo pod zub. A mohli sme ísť spokojní domov.

              A čo sme si odniesli? Dobrý pocit z pomoci, veď darovať tú najvzácnejšiu tekutinu je pocit nádherný, veľa nových zážitkov, prekonanie samých seba a zistili sme zároveň, aká sme krvná skupina. Ďakujeme za túto možnosť a určite sa zúčastníme aj nabudúce.

              Týmto článkom by som rada vyzvala aj ostatných, aby sa toho nebáli, pretože lepší pocit ako urobiť dobrý skutok pre tých, čo to naozaj potrebujú, neexistuje.

               

              Zoja Bahurinská, IV.A