• Novinky

            • VIANOČNÉ TRHY

            • Základná škola a Gymnázium Mikuláša Galndu si Vás dovoľujú pozvať na vianočné trhy, ktoré sa budú konať v utorok 19.12.2023 od 14:00 do 16:00 v telocvični našej školy. 

              Žiaci si pre Vás prichystali pásmo piesní a básní s vianočnou tématikou. Začiatok besiedky je o 16:00 hod. Príďte si vychutnať čaro predvianočnej atmosféry!

            • Pripomíname si Deň študentstva

            • 17. novembra si celý svet pripomína Medzinárodný deň študentstva. Málokto však vie o pôvodnom význame tohto sviatku. Pozrime sa teda trochu do histórie:   Všetko sa to začalo v Prahe 28. októbra 1939...

                   Tu sa v tento deň výročia vzniku Československa konala veľká demonštrácia proti nacistickej okupácii. Nacisti strieľali do davu a zasiahli študenta  4. ročníka medicíny na Karlovej univerzite Jana Opletala a robotníka Václava Sedláčka. Študent dostal zásah do brucha, robotník do hrude. Obaja neskôr zraneniam podľahli. Pohreb vysokoškoláka (15. 11.) sa spontánne premenil na masovú manifestáciu proti nacizmu.

                   Reakcia okupantov na seba nedala dlho čakať. V noci zo 16. na 17. novembra vtrhlo gestapo spolu s nemeckou políciou a jednotkami SS na vysokoškolské internáty v Prahe a v Brne a viac ako 1200 študentov odvlieklo do koncentračného tábora v Saschenhausen. 17. novembra začal platiť Hitlerov príkaz zatvoriť všetky české vysoké školy na 3 roky (de facto do konca vojny).     Dva roky po týchto udalostiach bol vo Veľkej Británii za účasti zástupcov študentov 17. november vyhlásený za Medzinárodný deň študentstva. Zástupcovia študentov sa na svojom prvom povojnovom zjazde zišli 17. novembra 1945 v Prahe. O rok neskôr sa tu konal 1. svetový kongres študentstva a bol tu založený Medzinárodný študentský zväz.

                   O 50 rokov neskôr sa 16. 11. 1989 v Bratislave vo večerných hodinách konala demonštrácia skupiny študentov za zmenu školského systému. Na druhý deň bola v Prahe veľká spomienková akcia na udalosti z roku 1939. Tá sa spontánne premenila na demonštráciu za zmenu nielen školského, ale aj dovtedy existujúceho politického systému. Študenti boli zo všetkých strán obkľúčení políciou a tá im dala príkaz, aby sa rozišli. Tento incident odštartoval tzv. Nežnú revolúciu spojenú s pádom totalitného režimu u nás.

              Dnes si 17. november zväčša pripomíname iba ako štátny sviatok Deň boja za slobodu ademokraciu a málokto vie o pôvodnom význame tohto sviatku. Jedno je isté, študenti  sa stali hybnou silou národa. No možno za hybnú silu národa považovať študentov aj dnes? Na to nech si odpovie už každý sám...

            • Divadelné predstavenie - SPLEŤ

            • Dňa 14.11.2023 sa žiaci našej Spojenej školy zúčastnili divadelného predstavenia SPLEŤ v sále kultúrneho domu Turčianske Teplice. Bolo to predstavenie určené starším žiakom, a tak pozornosť bola smerovaná na ôsmakov, deviatakov a našich gymnazistov.

              „Buď sama sebou, lebo ostatní sú už obsadení“ v tomto duchu sa odohrával príbeh Veroniky a mladých ľudí z generácie, ktorá v súčasnosti patrí medzi tie najosamelejšie generácie na svete. Dej odrážal príbeh, kde je  dievča pre svoj pôvod, výzor, názory a postoje vystavené kyberšikane a rasizmu.

              Predstavenie zanechalo hlboký dojem,  bolo plné emócii, najmä tých neprikrášlených – smutných, ale vďaka umeniu boli v ňom i prvky humoru a divadelnej ľahkosti. 

              Táto dokumentárna inscenácia bola v závere obohatená o diskusiu s jej tvorcami ako i odborníkmi – psychologičkou z IPčka. kde žiaci mali možnosť anonymne online formou položiť otázky na ktoré im bolo poskytnutá odpoveď.

              Veríme, že žiakom priniesla diskutovaná téma pohľad na život mladých ľudí, ich potreby, na inakosť a najmä nádej, že cesta pomoci existuje.

            • VANDROVAL ŠUHAJKO

            • Detský folklórny súbor Lúčik vás dňa 10. novembra 2023 o 18.00 hodine pozýva do sály kultúrneho domu v Turčianskych Tepliciach na program VANDROVAL ŠUHAJKO, ktorý je venovaný 30. výročiu založenia súboru.